Q-forradalom

Valami készül Győrben. Korszakos események nemcsak a motorgyártásban, hanem a járműgyártásban is zajlanak: hamarosan kezdetét veszi a Q-forradalom.

Kereken húsz év telt el azóta, hogy 1998-ban a győri járműgyártás első modellje, a ma már hungarikumnak számító Audi TT elindult világhódító útjára. Azóta több mint egymillió négykarikás autó került ki a győri munkatársak kezei alól, a teljes gyártási folyamatot lefedő járműgyártás indulásától már ízig-vérig győriként, az első csavartól az utolsóig.

Az egymillió autó között olyan ikonikus modelleket is találunk, mint a már említett Audi TT Coupé és Roadster, az Audi első kompakt limuzinja, az Audi A3 Limousine, az A3 Cabriolet és a rendkívül sportos RS-modellek. E sikerszéria után a 2018-as év is piros betűvel kerül be a járműgyártás történetébe, hiszen a vállalatnál hamarosan egy új modell, az Audi Q3 sorozatgyártása veszi kezdetét.

„Szakterületünk már akkor intenzíven dolgozott a Q3 projekten, amikor még meg sem született a döntés a sorozatgyártás helyszínéről. A telephely kiválasztásánál a várható gyártási költségek kiszámításával segítettem a döntés előkészítését. De ezzel nem ért véget a munka, sőt! Jelenleg a projekt pénzügyi beértékelését, a költségek tervezését és koordinálását végzem. A legjobbnak lenni, ezt a célt követjük a gyártási költségek tekintetében is.”
„Az Audi Q3-nak köszönhetően tovább erősödik az Audi Hungaria szerepe a konszernen belül, hiszen az új modellnek nemcsak gyártói, hanem az Audi A3 Limousine-hoz hasonlóan, típusvezetői is lettünk. Így, ha más telephelyen is megkezdődik a Q3 gyártása, a mi kollégáink adják tovább a gyártáshoz szükséges szaktudást.”

Q-arosszériaüzem

A Q3 gyártásához szükséges előkészületek már több mint egy évvel ezelőtt elindultak. Hihetetlen gyorsasággal egy új, 80 000 négyzetméteres karosszéria-gyár nőtt ki a földből, ahol már a helyére is került a több mint 700 robot, sőt a munkatársak is birtokba vették új munkahelyeiket. Az új karosszériaüzem ráadásul nemcsak a Q3 gyártását hivatott kiszolgálni, hanem 2019-től az Audi vadonatúj modellje, a Q4 karosszériái is itt készülnek majd. A teljes felkészültséget bizonyítja, hogy a járműszerelde szintén készen áll az új modellek integrálására. Új munkaállomások létesültek, melynek köszönhetően a Q3 modellt ugyanazon a gyártósoron építik, mint kisebb társait.

„Nem egyszerűen megduplázzuk a területünket, hanem minden téren a kétszeresére növekszünk az új karosszériagyárunkkal! 80 000 négyzetméterről 160 000 négyzetméterre nő csarnokunk alapterülete, 1600-ra emelkedik robotjaink száma, a két gyártóterületen együtt több mint 1200 munkatársat fogunk foglalkoztatni. Az A3 és TT gyártása során szerzett tapasztalatainkat és szaktudásunkat pedig kiválóan fel tudjuk használni a Q3, majd a Q4 karosszériáinak gyártásában is.”
„Az építési vállalkozásokkal való remek együttműködésnek köszönhetően másfél év alatt felépítettük az új karosszériagyárat. A csarnok 9000 tonnás acélszerkezete mindössze négy hónap alatt készült el. Az építkezés során a gyártócsarnokban két függesztett szintet alakítottunk ki, a második szint nyolc méter magasságban van, ahova liftek segítségével jutnak fel a karosszériák. Nagy élmény volt látni, ahogy mozgásba lendül az általunk felépített csarnok.”
„A Q3 az Audi egyik legnépszerűbb modellje, így nagyon örülök, hogy hamarosan Győrben fogjuk gyártani. A nálunk készülő autók eddig is messzi földre vitték a magyar munkatársak jó hírét, hiszen minden egyes darabot prémiumminőségben gyártunk és szállítunk ki vásárlóinknak. Ezt a jó szokásunkat a Q3-nál is megtartjuk.”
„Az Audi Q3 és Q4 gyártása során új technológiákat vezetünk be, melyek alkalmazására oktatóközpontunkban készítjük fel munkatársainkat. Munkánkat új, innovatív robotcellák is segítik. Felkészült trénereinkkel a jövőben több mint 1000 munkatárs közel 150 területhez kapcsolódó képzéseit fogjuk megvalósítani.”
„Jelentős mérföldkőnek tartom, hogy két új modell sorozatgyártását kezdhetjük meg hamarosan. Járműgyártásunk rugalmasságát bizonyítja, hogy a Q3-at már sikerült integrálni a folyamatainkba, és a következő modell, az Audi Q4 is a gyártósor jelentős változtatása nélkül készülhet Győrben.”