Az e-korszak

Egy sikeres vállalatot mi sem jellemez jobban, mint az, ha megfelelő válaszokat tud adni a jelen kihívásaira. Ha azonban hosszú távon, fenntarthatóan is sikeresek akarunk maradni, nem elég válaszokat adni – már a kérdéseket is nekünk kell feltennünk.

Van-e alternatívája a belső égésű motornak? Sikerül-e rövid idő alatt meghonosítani egy teljesen új technológia gyártását? Lehetséges-e a munkatársak átképzése? Képes lesz-e a vállalat forradalmian új terméket gyártani forradalmian új technológiával? Az Audi Hungaria megtalálta a megfelelő válaszokat, és máris itt áll az e-motor-gyártás kapujában. Az út azonban hosszú volt idáig: szükség volt hozzá számos német és magyar mérnök szaktudására, ahogy új beszállítók felkutatására és a munkatársak folyamatos képzésére is. De sikerült, az Audi Hungaria megérkezett a jövőbe, ami számára nem más, mint a jelen. Hogy miként indult ez az utazás?

Az Audi Hungaria a világ legnagyobb motorgyáraként 25 év motorgyártó tapasztalattal és szaktudással a háta mögött egy új, ambiciózus projektet nyert meg: az Audi első tisztán elektromos meghajtású modelljébe kerülő e-motorhoz kellett felépítenie a gyártási kompetenciákat. Ennek érdekében Győrben egy e-technológiai központ létesült, ahol a munkatársak a későbbi sorozatgyártás állomásait leképezve sajátíthatták el a gyártási technológiát, a fejlesztőmérnökök pedig tökéletesíthették magát a terméket. A motorfejlesztés és a kísérleti motorgyártó központ kéz a kézben dolgozott a termék optimalizálásán, hogy az a vevők minden igényét maximálisan kiszolgálja.

"Az E-gyártástechnológiai központban lemodelleztük a sorozatgyártást a különböző gyártási eljárások megismerésére és az Audi Hungarián belüli know-how felépítésére. Ez volt a kiindulópontja a jövőbeli sorozatgyártásnak, ahol a motorgyártásban jártas munkatársainkat az e-motorgyártás szakértőivé képeztük tovább."

A sorozatgyártásra való felkészüléssel párhuzamosan kezdetét vette az annak otthont adó gyártócsarnok kialakítása is, ahol a gyártástervezésnek és a gyártervezés munkatársainak köszönhetően minden gépnek, berendezésnek milliméterpontosan meghatározták a helyét. Az e-motorok előállításánál ugyanis nemcsak a termék forradalmi, hanem maga a gyártástechnológia is. Moduláris gyártás lép az eddigi futószalag helyére. Következő lépcsőben a csarnokba megérkeztek a gyártóberendezések, telepítették a gépeket és a robotokat, elvégezték az utolsó finomhangolásokat is, majd a munkatársak is elfoglalhatták új munkahelyeiket. Az Audi Hungariánál minden készen áll tehát az e-motorok sorozatgyártására, ez év nyarán az első villanymotorok le is gördülnek a gyártósorról. Pontosabban már nem is gördülnek…

„A sorozatgyártásba kerülő e-motor konstrukciójának kialakításához a győri fejlesztés az öntvényalkatrészek megtervezésével járult hozzá. Kollégáimmal együtt a prototípusgyártást, valamint a sorozatgyártást is támogatjuk, emellett új klímakamrás teszt padjainkon élettartam-vizsgálatokat végzünk az e-motoron.”
„Az IT számára abban rejlik az e-motorprojekt legnagyobb kihívása, hogy valamennyi berendezést, az önvezető szállítójárműveket és magát a terméket is egyszerre kell felügyelni. A digitalizáció jegyében, egy öntanuló algoritmus segítségével online irányítjuk ezt a hálózatba kapcsolt, komplex gyártási rendszert. Ezzel a technológiával úttörők vagyunk a konszernben.”
„Immár hét éve dolgozom az Audi Hungariánál, és nagy örömmel jöttem erre a területre, hiszen itt a korábban szerzett elektrotechnikusi tapasztalataimat is kamatoztathatom. Büszke vagyok arra, hogy elsők között vehettem részt az Audi első e-motorjának gyártásában.
„A sorozatgyártásra történő felkészülés fontos eleme volt a motorgyáron túlnyúló logisztikai projektszervezet kialakítása. A villamos hajtás még a közel 25 éves tapasztalattal rendelkező logisztikát is új kihívások elé tudta állítani, melyekre újszerű megoldásokat kellett találnunk. Nagyszerű, hogy lehetőségünk volt egy új anyagellátási koncepciót kidolgozni, amely tovább növeli hatékonyságunkat.”
„Hihetetlen érzés volt látni, ahogy az üres csarnok megtelik élettel, és minden apró részlet összeáll, hogy egy újabb fejezet kezdődjön az Audi Hungaria történetében. Számunkra a legnagyobb kihívást az jelentette, hogy a termék mellett a gyártástechnológia, a munkatársak, az IT-rendszer és a beszállítók is újak voltak. A remek együttműködésnek köszönhetően azonban mára minden készen áll a sorozatgyártás elindítására.”
„Már hét éve dolgozom az Audi Hungariánál, és nagy büszkeséggel tölt el, hogy én is részt vehetek ennek a különleges projektnek a megvalósításában, és az Audi első e-motorján az én ujjlenyomatom is rajta lesz. Kollégáimmal együtt izgatottan várjuk, hogy elinduljon a sorozatgyártás.”
„E-motorgyártásunkat a Volkswagen Konszernen belül egyedülálló módon a továbbfejlesztett moduláris koncepció szerint valósítjuk meg: a szereldei állomások közötti gyártószalagot önvezető szállító járművekre cseréljük. A folyamatot egy intelligens informatikai rendszer irányítja majd, ami hatékonyabb és rugalmasabb gyártást tesz lehetővé.”